Counseling praktijk STAP in Den Haag
   
Home Werkwijze Stress-Therapie Adoptie-Problematiek EFT EFT-CURSUS Tarieven Contact
   
Emotional Freedom Techniques
 
  Werkwijze
  Stress-Therapie
  Adoptie-Problematiek
  EFT
  -  EFT-tappunten
  -  EFT-Protocol (Word)
  EFT-CURSUS
  Tarieven
  Contact
  Links
 

Emotionele Vrijheid Technieken

Emotionele Vrijheids Technieken, beter bekend als EFT (Emotional Freedom Techniques), is een zeer effectieve methode om beperkende emoties neutraal te maken. Met EFT richt u zich bewust op een emotie, terwijl u tegelijkertijd met uw vingertoppen op de acupressuurpunten van de lichaamsmeridianen klopt.

Om te begrijpen hoe EFT werkt, is het volgende van belang.

Ons lichaam werkt op energie; voedsel wordt verbrand en in energie ongezet. Lichaamscellen gebruiken energie, slaan energie op in de vorm van koolhydraten en vetten en wisselen energie en informatie uit met andere cellen (in organen, zenuwen, spieren etc.). Gevoelens die u in uw lichaam kunt voelen zijn in wezen turbulenties in de lichaamsenergie.

De oude Chinezen hebben duizenden jaren geleden een gedetailleerd en accuraat beeld geschetst van de menselijke energiehuishouding. Aan de hand van meridianen (verticale energiebanen, die niet of nauwelijks met zenuwbanen en bloedvaten corresponderen) hebben ze beschreven hoe deze energie door het lichaam stroomt. Ook hebben ze de samenhang tussen lichaam, ziekten en stemmingen heel nauwkeurig en logisch beschreven. Tot op heden is deze kennis ongeŽvenaard en inmiddels wijd verspreid bekend geworden door toepassingen in voetreflexzonetherapie, acupunctuur, acupressuur, Shiatsu, Qi Gong, Tai Chi en vele andere vormen van geneeskunst en beweging.

Emoties zijn gevoelens in het lichaam die aan een idee of gedachte gekoppeld zijn. Op deze manier kan een gedachte een hiermee geassocieerd gevoel in het lichaam opwekken en andersom kan een gevoel in het lichaam een hiermee geassocieerde gedachte activeren. Emoties zijn verstoringen in het lichaamsenergie systeem, waardoor de lichaamsenergie niet meer vrij kan stromen. Zo kunt u letterlijk een blokkade voelen (bijvoorbeeld in de keel of op de borst) door een geactiveerde, nog niet verwerkte emotie zoals angst of verdriet.

Wanneer u last heeft van een ongewenste, beperkende emotie kunt u wel bewust uw gevoelens proberen te sturen, maar meestal mondt dit uit in een innerlijke strijd. Uw emotionele brein, waar ook een belangrijk deel van uw onderbewuste zetelt, is namelijk veel sneller in reactie op indrukken van buitenaf dan uw bewuste, rationele brein (hiermee evalueren en reguleren we de emotionele impulsen). Bewust wilt u niet zo schrikken van iets waarvan u weet dat het geen bedreiging is, maar onbewust zit er een 'ingebakken' reactiepatroon waardoor het in uw hele lichaam voelt alsof het wel bedreigend is. De strijd tussen het bewustzijn en het onderbewuste die hierop volgt, wordt ook wel 'psychologische omdraaiing' genoemd (innerlijke weerstand) die veel energie kost en uw gevoel van zelfwaardering onderuit kan halen. De reden waarom veel verbaal gerichte therapieŽn slechts een beperkt effect hebben en vaak veel tijd in beslag nemen, is omdat ze via het bewuste denkvermogen de emotie willen veranderen (denk anders en u gaat zich anders voelen). Met EFT erkent en accepteert u het onderliggende gevoel eerst, waardoor ruimte voor verandering ontstaat. Hierdoor kan het probleem bij de wortel aangepakt worden.

EFT werkt direct op de emotie. Eerst wordt de innerlijke weerstand tijdelijk ongedaan gemaakt door uzelf tijdelijk te accepteren met uw probleem. Terwijl de bewuste aandacht op de beperkende emotie gericht blijft, krijgt uw lichaam door het kloppen op de meridianen direct signalen dat de energie overal weer normaal mag stromen. Dit geeft snel ruimte en een gevoel van opluchting. Vaak ontstaan hierbij spontaan nieuwe inzichten in het probleem.

Door een aantal keer de EFT procedure gericht op alle aspecten van beperkende emoties toe te passen, kunt u werkelijk vrij worden van deze emoties en oude gedragspatronen doorbreken. Dit stimuleert ook uw persoonlijke ontwikkeling, omdat er altijd inzicht komt in het emotionele patroon.

Bij praktijk STAP krijgt u professionele begeleiding met de EFT methode, waarin alle aspecten van een emotie belicht en aangepakt worden. Tijdens de sessies leert u de EFT techniek zelfstandig toepassen, zodat u deze thuis ook kunt doen (u krijgt dan ook vaak 'huiswerk' mee). Afhankelijk van de ernst en de aard van de klachten, kunt u binnen een beperkt aantal sessies al een groot verschil merken en gevoelens van opluchting ervaren.

Contact

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, klik op  contact .

Klik hier voor een printbare beschrijving van het  EFT protocol .
Op de volgende pagina staat een  overzicht  van de klop- en tappunten voor de EFT procedure.

>>  volgende  >>

1 / 2